Agenda

 

 

Lees verder...

Bezoekers

Vandaag 606
Deze week 3159
Deze maand 14664
Sinds 10-2008 1806340

Jawad al-Assadi- Jawad al-Assadi -

Volledige naam Jawad al-Assadi
Geboortedatum 1947
Datum van overlijden nog in leven.
Soort werk Toneel, poëzie, essays
Land Irak
 

 


 
Biografie
Jawad al-Assadi werd geboren in Irak in 1947, in een progressieve sjiïtische familie. Vandaag de dag is hij één van de meest toonaangevende theaterschrijvers en regisseurs in de Arabische wereld. Hij heeft een aantal toneelstukken geschreven, alsmede poëzie en essays over theater. Zijn werk is vertaald in het Engels, Russisch en Frans. In 1978 verliet hij Irak. Na de Amerikaanse invasie van 2003 keerde hij uit zijn ballingschap terug naar Irak. Het weerzien met zijn geboorteland werd een teleurstelling. Het eens zo seculiere en moderne Irak was bijna onherkenbaar veranderd. Pogingen om cultuur weer op de agenda te krijgen in Irak liepen op niets uit. In 2004 won hij de Prins Claus Trofee voor zijn strijd voor de vrijheid van culturele expressie. Hij woont nu in Beiroet.
Thema's in het werk van al-Assadi zijn o.a. de waanzin die zich diep genesteld heeft in de Iraakse psyche, door toedoen van het decennialange bewind van Saddam Hoessein en meer recentelijk het sektarische geweld dat het land treft. Zijn werk bestaat niet uit afstandelijke bespiegelingen: Al-Assadi verloor één broer onder Saddams bewind en recentelijk kwamen een broer en een neef om door sektarisch geweld.Bibliografie (niet compleet)
Vergeet Hamlet
Het Bankje
Vrouwen van de Oorlog
Bagdad Badhuis

 
Citaat van de dag

"Twee dingen zijn oneindig: het heelal en de menselijke stupiditeit, maar van dat eerste weet ik het niet zeker. " - Albert Einstein -
(1879-1945)